2017-2018

A fotószakkör,
az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, “A hazai és határon túli köznevelési intézményekben működő komplex tehetséggondozó programok támogatása” című, NTP-KNI-17 kódjelű pályázati kiírásra benyújtott, NTP-KNI-17-0106 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett „Képírás Fotószakkör – fotószakkör középiskolásoknak” pályázata támogatásban részesült.

Képzésünkkel a tizenéveseknek segítünk eligazodni az őket érő vizuális ingerek, hatások útvesztőiben.
Kétheti rendszerességgel szakembereink kellő információt, gyakorlati képzést, közösségi programot, élményt biztosítanak ahhoz, hogy a fotózást kedvelő tehetségek alkotókedve, kreativitása kibontakozzon, hosszú távú elképzeléseik megvalósuljanak.

PROGRAMJAINK

Négy nap a Bass Camp Orfű 2017 rendezvényen
A „Gyere, lefényképezünk!” portréfényképezési gyakorlatot régóta alkalmazzuk különböző rendezvényeken. A képek helyszíni nyomtatásával a fotók papírképként is megjelennek, így a „megfoghatatlan” digitális kép valódi fotóként szerepel. A különleges helyszín és a zene maradandó élményt nyújtott.
Az önálló munka, a szabadtéri táborozás, az esti koncertek élménye tette különlegessé ezt a programot.

Fotózás a Pécsi Napok eseményein
Az elmúlt év gyakorlatát követtük. Akkor jól sikerül, most is hasznos tapasztalatszerzés volt. Az önálló munka sokszor okozott nehézséget, hiszen egy külső (nem műtermi) helyszínen sok mindenhez kell alkalmazkodni (időjárás, programrend, stb.).
A programsorozat része volt a Pécs City Karnevál.

Látogatás egy lovardába
Horse-Play Lovarda (Becefa) Pécstől 32 km-re található. Kisbuszos kirándulásunk a nyárutó szép napsütéses idejében történt, ahol szép fények és érdekes környezet várt bennünket.
A kirándulás célja az volt, hogy a diákok ismerjék meg a természetfotózás egyik speciális területét, ahol a természetes- és az épített környezet találkozik.

Műtermi portréfényképezés
Egy közkedvelt igényt elégítettünk ki a műtermi fényképezéssel. A diákok egy előadást hallgathattak meg a portréfotózásról, majd gyakorlatban is ki lehetett próbálni a műtermi fényképezést. Ezt követően felügyelettel lehetett használni a műtermet külön elképzelések megvalósítására.

Nyílt Nap
A Pécsi Hajnóczy Kollégiumban működő fotószakkört látta vendégül szakkörünk, ahol a vendégek kipróbálhatták a fotóműtermet, megismerhették felszerelését, belekóstolhattak a portréfotózás tudományába. Ezekhez segítséget a tehetséggondozó szakkör tagjai nyújtottak.

Házikedvenc fotózás
Második alkalommal fotózunk kisállatokat. Most kiskutyák álltak modellt a „Házi kedvenc” fotózáshoz.

Színházi fényképezés
Egy fotós főpróbán fényképezni a színház fotósának segítségével nem akármilyen élmény egy fotósnak. A „Veszedelmes viszonyok” előadást mint fotós kellett szemlélni és végignézni a szakkör tagjainak. A Pécsi Nemzeti Színházzal való megállapodásunk biztosította a lehetőséget.

Hizsnyik Zsófia fotókiállítása
Hagyományainknak megfelelően ebben a tanévben is lehetőséget biztosítottunk egy tehetséges szakkörösnek, hogy önálló kiállításon mutassa meg munkáit.

Egy nap a színházban
A tehetséggondozó programunk megvalósításának része egy egynapos szakmai nap megszervezése, lebonyolítása. A PNSZ már az elmúlt években is segítette a szakkör munkáját (színházfotózási gyakorlatok Körtvélyesi László irányításával), ezért egyértelmű volt, hogy tematikánk megtervezésekor a színházi kapcsolatunk erősítését favorizáltuk.
Középiskolás diákjaink ezen a délutánon nemcsak egy „steril” fotós főpróbát láthattak, hanem megismerhették a színház épületrét, műhelyeit, termeit, büféjét és találkozhattak színészekkel, és más színházi szakemberekkel (rendező, ügyelő, díszlettervező, zeneszerző, stb.).

Keramikusműhely meglátogatása
Baksa Gyöngyi keramikus látta vendégül fotós csapatunkat, hogy elmesélje életpályáját, megmutassa alkotásait. A Mecseken lévő műterem és kellemes környezete valódi alkotói paradicsom, ahol mindenki szívesen készített fotókat.

Záró kiállítás
Az éves munka gyümölcsét mutattuk be május végén Pécs belvárosában, a VNA Galériában. A kiállítást két szakkörtag nyitotta meg, közreműködött a Kevlár zenekar.