2018-2019

Alapítványunk tehetséggondozó pályázata

A fotószakkör,
az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, “A hazai és határon túli köznevelési intézményekben működő komplex tehetséggondozó programok támogatása” című, NTP-KNI-18 kódjelű pályázati kiírásra benyújtott, NTP-KNI-18-0046 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett „Képírás Fotószakkör – fotószakkör középiskolásoknak” pályázata támogatásban részesült.

Képzésünkkel a tizenéveseknek segítünk eligazodni az őket érő vizuális ingerek, hatások útvesztőiben.
Kétheti rendszerességgel szakembereink kellő információt, gyakorlati képzést, közösségi programot, élményt biztosítanak ahhoz, hogy a fotózást kedvelő tehetségek alkotókedve, kreativitása kibontakozzon, hosszú távú elképzeléseik megvalósuljanak.

PROGRAMJAINK

Portréfotózás az Abaligeti Motoros Találkozón (Abaliget)
A „Gyere, lefényképezünk!” portréfényképezési gyakorlat. A „furcsa”, számunkra ismeretlen közeg először feszélyezte a társaságot. A kialakított műterem túl merevnek bizonyult, ezért a fotósok keresték meg a modelleket, fényképezendő témákat. A kinyomtatott fotóknak nagy sikere volt.

3 nap a Bőköz Fesztivál rendezvényen (Kémes)
A „Gyere, lefényképezünk!” portréfényképezési gyakorlat helyszíne Kémes volt. A képek helyszíni nyomtatásával a fotók papírképként is megjelentek, így a „megfoghatatlan” digitális kép valódi fotóként szerepelt. Helyszínnek a helytörténeti múzeum általános iskolai osztálytermét választottuk.

Fotózás a Pécsi Napok eseményein
Az önálló munka sokszor okozott nehézséget, hiszen egy szabadtéri helyszínen sok mindenhez kell alkalmazkodni (időjárás, programrend, stb.). A szüreti felvonulás, az ünneplő zenészek, táncosok és a közönség fotózása különleges látásmódot és megfelelő koncentrációt kívánt. Egyszerre kellett figyelni a történésekre és a közönségre. A fotós egyiket sem zavarhatta.

Látogatás Álmosvölgybe (Pécsbagota)
A természetfotózás egyik speciális területe, ahol a természetes- és az épített környezet találkozik (jurták, tevék, lovak). A kirándulás a városi fiataloknak egyedi, különleges élményt nyújtott. A nyugodt természet, őszi fények, virgonc tevék egyvelege kitűnő alapot adott a fotózáshoz.

Műtermi portréfényképezés
Egy közkedvelt igényt elégítettünk ki a műtermi fényképezéssel. A szakkör után felügyelettel lehetett használni a műtermet külön elképzelések megvalósítására. Ehhez kapcsolódott a Nyílt Nap programunk.

Fotózkodás a Mikulással
“Gyere, lefényképezünk!” programunk Pécsett, a Zsanér Presszóban. Itt a „felbérelt” Mikulással lehetett fotózkodni gyerekeknek, szülőknek, fiataloknak.

Müller Bálint önálló fotókiállítása
Hagyományainknak megfelelően ebben a tanévben is lehetőséget biztosítottunk egy tehetséges szakkörösnek, hogy önálló kiállításon mutassa meg munkáit.

Házikedvenc fotózás
Több évre tekint vissza projektünk. Most kiskutyák álltak modellt a „Házi kedvenc” fotózáshoz.

Keramikusműhely meglátogatása
Dobány Sándor keramikus látta vendégül fotós csapatunkat, hogy elmesélje életpályáját, megmutassa alkotásait. A Mecseken lévő műterem és kellemes környezete valódi alkotói paradicsom, ahol mindenki szívesen készített fotókat.

Záró kiállítás
Az éves munka gyümölcsét mutattuk be május végén Pécs belvárosában, a VNA Junior Galériában. A kiállítást Kálecz Rudolf szakkörvezető nyitotta meg.

Interaktív foglalkozás
Az elmúlt évihez hasonlóan kertipartival és fotós gyakorlattal búcsúztattuk a tanévet, köszöntöttük a vakációt. Szülők, barátok megismerhették, hogy miként fotóznak portrét szabadtéren a szakkörtagok. A foglalkozást képértékelés, beszélgetés és közös vacsora zárta.