2020-2021

Képírás Fotószakkör 2020-2021 tanév

Szakkörünket hagyományosan egy kötetlen beszélgetéssel kezdtük szeptember elején, amikor megbeszéltük a nyár eseményeit, megismerkedtünk az új tagokkal és beszélgettünk az elmúlt tanév fotósélményeiről.

Fotóséta Pécs belvárosában mindig kedvenc foglalatossága a szakkörtagoknak, hiszen a fotós élményen túl felfedezhetünk számunkra még ismeretlen helyeket a belvárosban.

Szabadtéri portréfényképezési gyakorlat újdonság volt a szakkörtagoknak, hiszen két csoportban, vakuval fotózhattak a Jókai tér két oldalán. Technikailag nem volt könnyű feladat, hiszen a természetes világítást kellett keverni a vakus villanással. A megfelelő arány kitapasztalása nehéz feladat volt. Számolni kellett az utca forgalmával, az érdeklődő emberek kérdéseire, reakcióira is.

Műtermi portréfotózás már hagyományokkal bír a szakkör életében. Alapítványunk több éve bérel egy belvárosi műtermet (Nyitott Műterem), így tanévenként pár alkalommal kipróbálhatjuk, hogy a „nagyok” miként készítenek műtermi fotókat.
Második alkalommal a portréfotózásnál próbálkoztunk kevés technikát használni (riportvaku ernyővel, derítőlap), azt igazolva, hogy kis találékonysággal kevés eszközzel is lehet jó képeket készíteni.

Gyere lefényképezünk!” programunk idén is „hódított”. Pécs környékére is eljutottunk (Orfű). Sajnos a Covid közbeszólt, így más eseményen már nem tudtunk fotózni.
Orfűi Barátság Tábor

Tehetséges szakkörtagunk, Sütő Gréta kapott kiállítási lehetőséget galériánkban (VNA Junior Galéria). A portrékat bemutató kiállításnak nagy sikere volt, hiszen egy elsőkiállításos megnyitó vonzza a barátokat, ismerősöket.

A II. félév szakköri foglalkozásainak egy részét online tartottuk (amit lehetett), mivel a Covid-járvány „közbeszólt”. Így a kiállítások, fotóséták, gyakorlatok elmaradtak.

TEMATIKA 2020-21