2019-2020

Képírás Fotószakkör 2019-2020 tanév

A szakköri év úgy indult, mint egy szokásos, a vége nem úgy (pandémia).

Szakmai programok közül olyan kiállítást választottunk, amelynél egy városi fotópályázat képeit is megnézhettünk. Ez a Fotoplus Fotoshow volt Pécsett, a Tudásközpontban. A technikai kiállításon kézbe kaphattuk a technika csúcsát képező fényképezőgépeket, tartozékokat. Szakmai programokon vettünk részt, fotózkodtunk, beszélgettünk szakemberekkel, fotóművészekkel.

Még a nyáron kezdtük szakkörünket, így „nyári gyakorlatnak” is tekinthetjük a „Gyere, lefényképezünk!” programunkat. A fotós gyakorlatunk népszerűségét bizonyítja, hogy Nagyharsányban, az Ördögkatlan Fesztiválon négy napig fotóztuk délutánonként a fesztiválozókat szabadtéri alkalmi műtermünkben, amelynek helyszínét többször is változtatnunk kellett, mert az időjárás, vagy a szervezők „parancsoltak” ránk, így változtattunk. Alkalmazkodás, kreativitás, ezt is meg kell tanulnia egy jó fotósnak.
A Gasztrofesztiválon, Kémesen, mint visszajáró vendéget fogadtak. A „műterem” kialakításánál a helyi eszközöket is felhasználtuk (szénabála, árnyékoló ponyva).
A Mikulás fotózás a tervezettnek megfelelően zajlott.
Ördögkatlan
Ormánság Zöldút Gasztrofesztivál
Mikulás

Portréfényképezési gyakorlat, műteremben. A tanév során alkalmunk volt egy jól felszerelt műtermet (Nyitott Műterem) használnunk. Két alkalommal fotóztunk fiatalokat, ismerősöket. A novemberi program „Nyílt Nap” elnevezést kapta, hiszen ezen a foglalkozáson „kölsősök” is részt vehettek.

Tárgyfotózási műtermi gyakorlatunknál Fűkő Béla szobrászművész adott „alanyokat”. Szoborkollekciójából első alkalommal négy, 3D-st vittünk 2D-re, amely különleges élményt nyújtott a szobrásznak is, hiszen hozzáfőzhette elképzeléseit, gondolatait, beszélhetett az alkotás folyamatáról, így részesévé vált a tárgyfotózásnak. A világítást, kompozíciót ezen hozzáfűzötteknek megfelelően alakítottuk. A mester elégedett volt.
Második alkalommal kicsit játszottunk. Lehetőség volt a szobor és más tárgyak társításának. Így készültek a szobor-fényképezőgép és más fotók.

Csak egy fotóséta volt a tanév során, a hagyományos esti fotóséta, ahol az állványhasználatot és a hosszú expozíciót gyakoroltuk.

A nyári fotósgyakorlaton készült portrékból állítottunk össze egy anyagot, amelyet galériánkban, a VNA Junior Galériában állítottunk ki.
Gyere, lefényképezünk! – Ördögkatlan 2019

Pandémia márciustól.

TEMATIKA 2019-2020