100 éves a pécsi portréfényképezés

100 ÉVES A PÉCSI A PORTRÉFÉNYKÉPEZÉS

Az emléket állító programban öt pécsi polgár (Győrfi Attila, Hágen Zsuzsa, Mazár Mária Ibolya, Nagy Júlia, Wesztl László) modellkedett hat pécsi fotósnak.
A fotósok így írnak magukról (+ projektfotók):

Deutsch Richárd
Az az életem, hogy boldog embereket fényképezek és imádom ezt csinálni! Esküvőfotósként olyan emberek nagy pillanatait fényképezem, akik szeretik egymást, akik életük nagy napjára készülnek, arra, hogy összekössék életük fonalát. Szeretem a fárasztó humort, mindenféle nonpopuláris zenét hallgatok a metáltól a technóig. Rengeteg dolgot kipróbáltam, tanultam egyetemen fizikát, informatikát, voltam televíziós szaktanácsadó, hírszerkesztő és hitelügyintéző, de az élet más utat szánt nekem, így végül a fotózás mellett kötöttem ki. Mint mindannyian, én is számtalan változáson mentem keresztül mire az lettem, aki ma vagyok, de valahol legbelül még mindig ugyanaz az álmodozó kis srác vagyok, aki voltam, tele tervekkel, ambíciókkal és azzal a vággyal, hogy a fotóimmal boldoggá tegyek másokat és megmutassam másoknak, hogy én hogyan látom a világot.

projektfotók:

Kalmár Lajos
Magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész, Janus Pannonius Tudományegyetem, Pécs. 1994-től professzionális fotográfus (szabadúszó). Negyvenhárom fotóalbum szerzője, és több mint húsz további kötet kiadásában működött közre. Ezenkívül nagy számban készített óriásplakátokat, katalógusokat, honlapokat, szórólapokat, plakátokat, naptárakat és képeslapokat.
Művészeti tevékenysége mellett elsősorban az ipari és reklámfotóra, valamint táj- és városképekre, panorámákra specializálódott. Sokrétű fotográfusi munkájában a különböző technikák széles körét alkalmazza – a műszaki kameráktól a forgólencsés panorámagépeken keresztül a legújabb digitális technológiákig. Művészfotóihoz kézműves fekete-fehér technológiákat ugyanúgy használ, mint extrém méretű színes nyomatokat.
2012 óta több országos és helyi fotóiskolában oktat. Emellett különféle művészeti csoportok, formációk fotósaként, valamint könyvek és egyéb kiadványok szerkesztőjeként is tevékenykedik.

projektfotók:

Kovács Tamás
Már középiskolás koromban érdekelt a fényképezés, meg a videózás, az első gépemet 15 évesen kaptam. A Leőwey Gimnáziumba jártam, ahol az egyik tanáromtól, Odrobina Tamástól sok segítséget kaptam ahhoz, hogy minél magasabb szintre fejleszthessem a tudásomat. Ehhez kapcsolódóan a mozgókép és médiakultúrát választottam érettségi tárgyként. A Szinnay Fotó Stúdióban voltam tanuló, ahol az oktatóm, Szinnay Zsolt nagyon hamar bedobott a mély vízbe. A szakmunkás-bizonyítvány megszerzését követően hét éven át nála dolgoztam. Elsősorban tabló- és esküvői képeket készítettem szerte az országban. Aztán egy idő után már tanulókat is rám bíztak.
Pécsett a Nagyvárad utca egyik családi háza az elmúlt években fotóműteremmé alakult át, amelyben nem csak műtermi fotók készülnek, de a fényképésztanulók is elleshetik a szakma alapjait. Jelenleg itt dolgozom és tanítok.

projektfotók:

Krász Kíra
Krász Kíra Dorottya pécsi születésű fotóművész, diplomáját Angliában, a University of Brighton fotográfia szakán szerezte 2019-ben. Diplomamunkája két díjat elnyert, azóta fotóit Európa számos országában láthatták kiállításokon. 2021-ben a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjjal jutalmazta „MÁRVÁNYBÓL KŐ – Nagyharsányi Szoborpark” című projektjéért.
Kíra munkássága a fotográfia fizikai tulajdonságaira helyezi a hangsúlyt, számára a kinyomtatott fotó nem egy meghatározott folyamat lezárását, sokkal inkább a felfedezés lehetőségét, a kezdetet jelenti. Kíváncsian kutatja azt a hatást, amit a forma, az anyag és a képzelet együttesen alkot. Munkái között megjelennek vegyes technikával készített alkotások, ahol a fotót festéssel, kivágással, rétegeléssel egészíti ki. A képek elkészítésekor időtlenségre törekszik, fotóit digitális és hagyományos sötétkamra-eljárással készíti.

projektfotók:

Marsalkó Péter
A pécsi Komarov Gimnáziumban érettségiztem. 18 évesen jöttem rá, hogy a fényképezés érdekel. Így lettem először nyomdai fényképész, majd fotográfus. Bekerültem a Focus csoportba. Kishitűségemet, kétségeimet fotós barátaim segítették legyőzni. Még ennél is fontosabb számomra a család: feleségem, Rebeka és fiaim, Richárd és Dávid, akiktől állandó biztatást kaptam és részesei sikereimnek. Ma én vagyok büszke rájuk, hiszen Dávid fiam alapító tagja az ország legnépszerűbb zenekarának, a Halott Pénznek.
Számtalan csoportos és egyéni kiállításon vettem részt, vannak külföldi díjaim és itthoni elismeréseim.

projektfotók:

Ruprech Judit
A középiskola utolsó éveiben megtalált hobbi fokozatosan vált a szenvedélyemmé, életformámmá, majd hivatássommá is: szabadúszó fotóriporter, dokumentarista fotográfus vagyok. A kamera egy olyan eszköz, amely által “legálisan” keveredhetek nem várt szituációkba, jelen lehetek olyan helyzetekben, ahol nem volna keresnivalóm, olyan emberekkel találkozhatom, akikkel egyébként nem kereszteznénk egymás útját. Történetmeséléssel dolgozom a számomra fontos ügyek kihangosításán. Hatásvadász képek üldözése helyett olykor szívesen választom a mindennapi témákat. Megoldásközpontú fókusszal dolgozom: a negatív tendenciák bemutatásán túl inspirál, ha előremutató kezdeményezéseket ismertethetek meg a nézőkkel, olvasókkal.
2016-tó folyamatosan pályázom ösztöndíjakra, megmutatkozási lehetőségekre, határon túli workshopokon szerepelek.

projektfotók:

A programot a Vizuális Nevelésért Alapítvány szervezte, a kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap és a Fotoplus támogatta.

esemény