KAVALKÁD – Mazár Mária kiállítása

VNA Galéria (Pécs, Jókai tér 2.)
Megnyitó: 2018. április 5. 18.00

Mazár Máriának hívnak, a nevem eddig a modell munkáim, illetve a Parti Galériában eltöltött kb. 10 éve miatt lehet ismerős valamit, a PKK Patacsi Művelődési Házban 2017.áprilisában megrendezett valamint mohácsi 2015-ös és barcsi 2016-os kiállításomról.

Pécsen élek itt is tanultam, gyermekorom nagy részét Mohácson töltöttem.

Pécs belvárosában először van módom arra, hogy bemutathassam a képeimet. Hosszú folyamat vezetett odáig, hogy gondolataimat szavak helyett vagy mellettük képek formájában is kifejezzem.

Az esztétikai szempontokkal együtt fontosnak érzem és gondolom, hogy az alkotások kifejezzenek valamit, amennyire ez lehetséges pozitív tartamuk legyen. A nézőt, aki valószínűleg az élmény befogadója is gondolkodásra késztesse és érzéseket keltsen benne. Sokféle technikát alkalmazok és igyekszem újakat elsajátítani, elsősorban azért, hogy a mondanivalóm színesebb legyen.

Nézőpontomban lényeges, hogy a technika nem több, mint eszköz, aminek a segítségével kifejezek valamit. Véleményem szerint a most olyan divatos fotó másolás nem igazán művészet, bár technikailag lenyűgöző néhány ilyen jellegű alkotás. Magam alapvetően nem kívánok csatlakozni ehhez a trendhez, ezzel együtt használok jó fotókat a képeim készítése során.

Vannak alkotók, akik inspirálnak közöttük a képzőművészek mellett számos, zenész és író, költő, színész és filozófus is akad, na és persze, szinte minden ember, akivel találkoztam vagy azok, akik éppen most körülvesznek.

Ahhoz, hogy én a gondolatiság és az emóciók felöl, közelítsek hozzájárult a PTE Bölcsész karán filozófiából elsajátított néhány vizsgálati módszer, eszme, tanítás.

Emellett sok minden hatott rám, számítanak a családom a szocializációm során ott illetve intézményeken keresztül és egyéb módokon engem ért hatások.

Tanultam még kereskedelmet, lakberendezést, gyermekvédelmet stb. A művészetekhez való külső kapcsolódásom, Édesanyámon, majd a későbbiekben a munkahelyemen keresztül történt.

Sokáig dolgoztam egy pécsi magángalériában, valamint, a Pécsi Művészeti gimnáziumban a PTE Művészeti karán és magánúton modellként így egészen sok az alkotó tevékenységhez kapcsolódó impulzus ért és módom nyílt különböző technikai fogások megfigyelésére is.

Örülök, hogy bemutathatom néhány képemet és még jobban, ha tetszést aratnak a munkáim.  Szeretettel jó nézelődést kívánok.

Megnyitó: 2018. április 5. 18.00
Megnyitja: Marsalkó Péter fotóművész
A megnyitón közreműködik: Dorber Krisztina (fuvola)
A kiállítás 2018. május 24-ig tekinthető meg.

plakát
meghívó
képlista

képek:

kiállításnyitó: