VNA Filmklub a Belvárosban – Falfúró

IMDb, trailer

VNA Filmklub a Belvárosban – “Varietas delectat”

Falfúró (Szomjas György, 1985)

Gulyáskommunizmus – e szóval illetik gyakran az 1970-80-as évek magyarországi társadalmi rendszerét és valóságát. Nem alaptalanul használják ezt a szót, hiszen ebben a korszakban sokak számára megteremtődött a biztonságos, kiszámítható egzisztencia. A kényelmes élet, a megszokások mellett mód nyílt kisebb-nagyobb megtakarításra, valamint a szocialista járműipar egy-egy példányának birtoklásán túl telt egy kis hétvégi házra, és éves szinten 1-2 hét balatoni nyaralásra is. A gazdasági munkaközösségek már a ’80-as évek elejétől léteztek, s az ügyesebbek – vagy ügyeskedők – fusiztak, azaz munkaidőn kívül, bejelentés vagy engedély nélkül jutottak mellékkeresethez.

Ebben a langymeleg, kellemes, de persze politikailag még zárt közegben – a Kádár-korszak zenitjén túl, de még annak hanyatlása és bukása előtt – játszódik a Falfúró című film. Főhőse a lakótelepen élő Géza (Bán János), aki kezébe veszi sorsát, munkahelyén felmond, és saját lábára áll. Falfúrást vállal a környéken, ehhez azonban folyamatosan új megrendelőkre van szüksége. S milyen nagyszerű segítséget jelenthet egy ilyen szolgáltatás a lakótelepen élő magányos vagy éppen csak unatkozó hölgyeknek…!

A Falfúró igazi, vérbő, erotikával is fűszerezett szatíra, a magyar társadalom fontos szeletének tükre, melybe szívesen nézünk bele. Nem nyomaszt, sokkal inkább szórakoztat, megnevettet, hőseit szívünkbe zárjuk, legyenek akármilyen furcsa emberi lények, gyarlóságuk, esendőségük miatt mégis inkább megértést, rokonszenvet érzünk irántuk. A filmet már csak azért is érdemes megnézni, mert megtudhatjuk belőle, egy ötvenes férfi miként tolhat enyhén kocogva egy babakocsit gyengéd szeretettel, kezében egy üveg sörrel, hogyan zárhatunk be helyesen egy Škoda típusú gépjárművet, valamint arra is fény derül, mi a legbiztonságosabb utazási mód, ha Wartburg típusú gépjárművünk szélvédőjét felveri, majd ripityára töri egy kavics.
(Gerner András)

Nyitott Műterem (Pécs, Jókai tér 2.)
vetítés: 2018. december 3., 19.00
bevezeti: Gerner András

A filmklub támogatója: Nemzeti Kulturális Alap