VNA Filmklub a Belvárosban – Csók, Anyu!

IMDb, trailer

VNA Filmklub a Belvárosban – “Varietas delectat”

Csók, Anyu! (Rózsa János, 1986)

Kalmáréknál látszólag minden a lehető legnagyobb rendben: a szorgalmasan dolgozó, gyakran túlórázó szülők nevelik egészséges és szép gyermekeiket, a középiskolás Marit és az általános iskolába járó Petit. Jómódban élnek, a család anyagi-társadalmi státusza a felső középosztályhoz sorolható. A vonzó felszín alatt a kép már kevéssé megnyerő: a két szülő kapcsolata elhidegült, mindketten a házasságon kívül, máshol, másnál keresik a boldogságot, Peti nem jár iskolába, Mari pedig szerelmes lesz „dokiba”, édesapja legjobb, negyvenes éveit taposó barátjába. Persze mindez titokban, leplezetten zajlik, a családtagok az egymás közötti kommunikációra, valamint a kötelezően elvégzendő házimunkák beosztására a konyhában elhelyezett üzenőfalat használják.

A ’80-as évek közepén, a Kádár-korszak hanyatlásakor játszódó történet kiváló és kortalan látleletet ad arról a családmodellről, amelyben a jólét mellé nem társul az egymás iránti törődés, figyelem, s az együtt töltött minőségi idő híján mindenki csak sodródik az árral. Nem együtt, hanem csak egymás mellett élnek.

A film alapvetően lélekbe markoló jellege mellett számtalan esetben sziporkázóan szellemes, ez a forgatókönyvíró, Vámos Miklós fanyar humorát dicséri. A Csók, Anyu! Mondanivalójához, üzenetéhez kiválóan társul Ragályi Elemér gyönyörű, sejtelmes képi világa, Bródy János melankolikus zenéje. A stáb élén álló Rózsa János rendező pedig parádés szereposztást állított össze mind a fő- (Koltai Róbert, Udvaros Dorottya), mind a mellékszereplők (pl. Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Ujlaki Dénes) terén.
(Gerner András)

Nyitott Műterem (Pécs, Jókai tér 2.)
vetítés: 2019. február 4., 19.00
bevezeti: Gerner András

A filmklub támogatója: Nemzeti Kulturális Alap