VNA Filmklub a Belvárosban – Fókuszban: Pécs – két film a kétezer éves városról

VNA Filmklub a Belvárosban – “Varietas delectat”

Fókuszban: Pécs – két film a kétezer éves városról

Radó Gyula filmjei

Több példa akad a világtörténelemben arra, hogy egy város a semmiből felépült – mi több, városállammá vált –, majd hanyatlásnak indult, szerepe csökkent, s vezető pozícióját átvették más birodalmak. Más városok elnéptelenedtek, vagy egy-egy háborúban elpusztultak, emléküket csak romok őrzik.

Pécs 2000 év történelmét élte át és túl, s belvárosi utcáin lépegetve – Bachman Zoltán egyetemalapító építészt idézve – egy építészeti bédekker tárul elénk. Római kori síremlékeket, középkori lakóházat, barokk, valamint szecessziós épületeket egyaránt megcsodálhatunk egy rövid séta alkalmával. Nos, e gazdag örökség látszott veszendőbe menni a szocializmus évtizedeiben, amikor a tömeges igények kielégítése  (panel)lakásépítési lázhoz vezetett, a funkció, a praktikum került előtérbe. Olyannyira, hogy gondolatként felmerült, a pécsi belváros egy-egy jellegzetes épülete helyére is „modern” ingatlanokat húzzanak fel. Szerencsére ez csak terv maradt, sőt – köszönhetően néhány kiváló építésznek és más szakembereknek – megfordult ez a tendencia, számos régi épület újjászületett.

Erről a folyamatról, s azok eredményéről szól az est két filmje. A Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiója ugyanis az 1980-as évek elejétől nyomon követte ezeket a változásokat, így stábja mára kordokumentumnak számító filmeket forgatott a témában. A két film tökéletesen kiegészíti egymást: Az újjászülető belváros (1984) történelmi, építészeti, helytörténeti érdekességek, különlegességek sorát vonultatja fel Pécs épületeiről, így ez a 42 perces időutazás mintegy „ismeretterjesztő alapul” szolgál a 19 perces, lírai szépségű Metamorfózis (1996) című alkotáshoz.

Egy óra alatt megismerjük tehát Pécs történeti belváros jellegzetes épületeinek (Elefántos tömb, Pannónia Szálló, Tímár-ház, Sallai utca [ma Ferencesek utcája], Citrom utca) történelmét és nyolcvanas évekbeli újjászületését, valamint képet kaphatunk a város építészeti átalakulásáról a XIX. század végétől a kilencvenes évek közepéig.

A filmvetítést beszélgetéssel zárjuk. (A vetítés előtt egy 8 perces meglepetésfilmmel is készülünk!)

Meghívott vendégek:
Koszits Attila – újságíró, zenei szakíró, zenei szerkesztő (a Metamorfózis c. film zenei szerkesztője)
Körtvélyesi László – fotóművész (fotói szerepelnek Az újjászülető belváros c. filmben)

1, Az újjászülető belváros (MTV Pécs)
(1984, 42′)
Rendező: Radó Gyula
Szerkesztő: Hárságyi Margit
Operatőr: Bárány György

Film a pécsi történeti belváros jellegzetes épületeinek (Széchenyi tér, Pannónia Szálló, Tímár-ház, Sallai utca [ma Ferencesek utcája]) történelméről és nyolcvanas évekbeli újjászületéséről.

2, Metamorfózis (MTV Pécs)
(1996, 19′)
Rendező: Radó Gyula
Szerkesztő: Hárságyi Margit
Operatőr: Háda Sándor

Pécs építészeti átalakulása a XIX. század végétől a kilencvenes évek közepéig – tiszteletadás Bachman Zoltán építészmérnök, Kistelegdi István, valamint Rétfalvi Sándor szobrászművész munkássága előtt.

Nyitott Műterem (Pécs, Jókai tér 2.)
vetítés: 2019. április 15., 19.00
bevezeti és a vendégekkel a beszélgetést vezeti: Gerner András

A filmklub támogatója: Nemzeti Kulturális Alap

képek a beszélgetésről: