VNA Filmklub a Belvárosban – Zenés-filmes utazás a ’80-as évek Magyarországába

IMDb,
IMDb,

trailer,
trailer

VNA Filmklub a Belvárosban – “Varietas delectat”

Az utolsó autóbusz (Gát György, 1980)
Moziklip (Tímár Péter, 1987)

Filmklubunk évadzáró – egyben az évad 1980-as évek hangulatát, világát, hétköznapjait visszaidéző blokkjának utolsó – estjén a zene kerül középpontba. A nosztalgiázáson túl utazás ez a szó eredeti és átvitt értelmében.

Elsőként Gát György érdekes kísérletének lehetünk szem- és fültanúi: a rendező a „Nagy Generációnak” nevezett nemzedék jeles tagjait hívta meg – közülük is Bródy Jánost középpontba állítva – egy buszos kirándulásra. Így került az utasok közé Ascher Tamás rendező, Bereményi Géza író, Cseh Tamás énekes, Koncz Zsuzsa énekesnő, Szörényi Levente zenész, Vámos Miklós író-dramaturg, Verebes István író, színész…, és még mások is! A csuklós Ikarus csak tekereg az éjszakában, hol egy budapesti hídon átkelve, hol az autópályán haladva, s eközben a kor meghatározó, vagány, rámenős riporteregyénisége, Szilágyi János készít rövid interjúkat a szereplőkkel, aktuális, fontos kérdéseket feszegetve, nem egyszer alaposan elgondolkodtatva a hírességeket.

Miután a busz célba ért, s az utasok szétszéledtek („az első villamos már elindult felénk”), Tímár Péter invitálja a nézőt mozivászon elé. A jeles, szintén kísérletező kedvű operatőr-vágó-rendező 1987-ben új vizuális világba öltöztette fel a kor népszerű popzenei (Katona Klári, Napoleon Boulevard, V’ Moto Rock stb.), valamint néhány alternatív, újhullámos előadóinak (Kentaur, Sziámi) zeneszámait egy-egy klip erejéig. Ebben önmagában nem lenne semmi különös, azonban Tímár a rá jellemző kimeríthetetlen kreativitással, játékossággal, nyelvi és képi humorral, egyedi vágástechnikával sokkal magasabbra emelte a színvonalat. A forgatókönyvírói, operatőri, vágói feladatokat is ellátó rendező az önállóan is értelmezhető, egymás után következő klipekből filmetűdöt alkotott, egyben kitűnő, keserédes korrajzot is adva.

Így közelítünk a teljesség felé: a részből kirakosgathatjuk az egészet, az egészből kiragadhatunk részeket – az életünk, akár egy buszos kirándulás, akár egy moziklip halad A pontból B-be, ki tudja, honnan, és ki tudja, hová. Ha elfogadjuk Gát Györgyöt és Tímár Pétert „túravezetőnknek”, izgalmas utazást tehetünk a ’80-as évekbe.
(Gerner András)

Nyitott Műterem (Pécs, Jókai tér 2.)
vetítés: 2019. június 9., 19.00
bevezeti: Gerner András

A filmklub támogatója: Nemzeti Kulturális Alap