VNA Filmklub a Belvárosban – A vizsga

IMDb, trailer

VNA Filmklub a Belvárosban – “Varietas delectat”

A vizsga (Bergendy Péter, 2011)

Manapság már nagyon sokat tudunk az 1950-es évekről, hiszen számtalan tanulmány, könyv, előadás dolgozta fel az időszakot, nem beszélve megannyi művészeti alkotásról.

1956 októberében néhány hétre felcsillant a remény, hogy az elnyomó hatalommal szemben az ország kézbe tudja venni sorsát, ezáltal emberségesebb, jobb, élhetőbb világ jön létre. Az álom gyorsan rémálomba fordult, a szabadságharcot leverték, a forradalmi zászló – ahogy 1848-ban – porba hullt. Az elnyomó gépezet 1956 végétől újra működésbe lépett. A rendszer megújult erővel, szovjet támogatással igyekezett gyorsan újra megszilárdítani hatalmát, megtalálni, lelkileg és sokszor fizikailag is megsemmisíteni vélt vagy valós ellenségeit.

A vizsga című film ebben a korszakban játszódik, bő egy évvel a forradalom – vagy ahogy akkor nevezték “ellenforradalom” – után, a megtorlások, bebörtönzések és halálos ítéletek legkeményebb éveiben. Az államhatalmi gépezet  nem elégedett meg az ellenségeivel történő leszámolással, a megfélemlítéssel, saját sorából is válogatott. A “mindenki gyanús” elve alapján a leghűbb, végtelen lojalitású, a feletteseikért bármire képes munkatársakat szerette volna csak megtartani.

Ez tehát a kiindulás, a történet 1957. december 24-én, szenteste kezdődik. A parádés szereposztású, sodró erejű és ritmusú, feszültséggel teli filmben (Hámori Gabriella, Kulka János, Nagy Zsolt, Scherer Péter stb.) gyorsan bebizonyosodik: a paranoia légkörében a megfigyelő is könnyen megfigyeltté válik. Senki nem számíthat másra, csak magára, hiszen senki nem (teljesen) az, aminek látszik.
(Gerner András)

Nyitott Műterem (Pécs, Jókai tér 2.)
vetítés: 2019. október 7., 19.00
bevezeti: Gerner András

A filmklub támogatója: Nemzeti Kulturális Alap