VNA Filmklub a Belvárosban – Fóbia

IMDb, trailer

VNA Filmklub a Belvárosban – “Varietas delectat”

Fóbia (John Dingwall, 1988))
Hogyan is fogalmaz a Wikipedia? Mit jelent a fóbia szó? „Indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől, amely(ek) igazolhatatlan voltát a személy is felismeri, de szabadulni nem tud tőle.” A meghatározás pontos, mégsem adhatja át azt az iszonyatos, testi tüneteket is kiváltó lelki tusát, amely e betegséget jellemzi.
Főleg és elsősorban erről szól ez a film, azonban az író-rendező ennél sokkal mélyebb rétegekbe hatol. Ez a képernyőre vitt feszült, izgalmas kamaradráma a Simmons-házaspár érzelmileg kiüresedett kapcsolatának végvonaglását – két, egykor összetartozó ember kegyetlen, rideg, számító játszmáját – mutatja be. Miközben lázas erőfeszítéssel igyekeznek a másikon úrrá lenni, csak tiszavirág életű sikereket érnek el. A kerék forog tovább, s a végkifejlet rohamosan, egyre fenyegetőbben közeleg.
A helyzet kezdetben látszólag egyértelmű és önmagáért beszél, ugyanakkor a film végén már egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a két ember közül csak egyikük az áldozat.
(Gerner András)

Nyitott Műterem (Pécs, Jókai tér 2.)
vetítés: 2019. december 6., 19.00
bevezeti: Gerner András

A filmklub támogatója: Nemzeti Kulturális Alap