VNA Filmklub a Belvárosban – A halál és a lányka

IMDb, trailer

VNA Filmklub a Belvárosban – “Varietas delectat”

A halál és a lányka (Roman Polanski, 1994)

A hatalom és az alávetettség összefüggéseit, viszonyrendszerét elemezve könnyen belebotlunk az emberiség történetével egyidős kérdésekbe: Mi a bűn? Ki tekinthető bűnösnek? Nyerhet-e egy bűn feloldozást? S földi vagy égi hatalmak dönthetnek-e ezekben a súlyos dilemmákban?

Roman Polanski (1933–), a legendás rendező (Vámpírok bálja, Rosemary gyermeke, Kínai negyed, Őrület, Keserű méz, A zongorista stb.) filmjében ez a téma nagyon különleges vetületben tárul elénk. A dél-amerikai országban játszódó történetben Gerardo egy ismeretlen férfival tér haza este feleségéhez. Szeretné ugyanis meghálálni az idegennek, amiért az segített neki, amikor defektet kapott az úton. Paulina, a felesége azonban felismerni véli a vendéget, aki igen felkavaró emlékeket idéz fel benne, meggyőződésévé válik, hogy egykori kínzójához, kihallgatójához, megerőszakolójához van „szerencséje”. A nőt a bosszúvágy gyorsan a hatalmába keríti, és rögtönítélő bírósággá változtatja a házat, amelyben ő a vádat, férje a védelmet képviseli.

A „vádlott”, azaz dr. Roberto Miranda megrökönyödve fogadja a gyanúsítást és a feléje záporozó szidalmakat. Makacsul tagad. De vajon végig kitart-e álláspontja mellett? Szabad-e önbíráskodás eszközéhez folyamodnunk, és meddig mehetünk el a számonkérésben? Vagy bízzuk mindezt a jogra? Ilyen és ehhez hasonló dilemmákat feszeget ez a végletekig feszült, izgalmas, őszinte dráma.

Nyitott Műterem (Pécs, Jókai tér 2.)
vetítés: 2020. február 3., 19.00
bevezeti: Gerner András

A filmklub támogatója: Nemzeti Kulturális Alap