VNA Filmklub a Belvárosban – A lepkegyűjtő

IMDb, trailer

VNA Filmklub a Belvárosban – “Varietas delectat”
A lepkegyűjtő (William Wyler, 1965)

Számos módon tarthat fogva egy ember a másikat. Szóval, tettekkel, zsarolással, bizonyos lehetőségektől való megfosztással vagy azokkal való kecsegtetéssel. Természetesen a legkézenfekvőbb a szó eredeti, fizikai értelmében vett kényszerítés, szabadságkorlátozás, hiszen ez a hatalommal, fizikai erőfölénnyel való visszaélés legegyértelműbb módja.

Ezt az utat választja Freddie Clegg ifjú bankhivatalnok is. Berzsenyivel szólva hiába feszíti „lelkes szikra erét”, nem tud, nem mer a nőkhöz közeledni. Holott nemcsak életkora, előnyösnek mondható megjelenése, hanem egy lottónyereményből származó jövedelem is adhatna számára magabiztosságot. Komoly és nagyon súlyos elhatározásra jut: alapos, kiszámított tervet követve elrabolja és fogva tartja Mirandát, a gyönyörű, életszerető, vidám főiskolás lányt. Nem bántani akarja, csupán a szépségét csodálni, akár egy lepkének…

A John Fowles regényéből készült film igazi pszicho-thrillerként képes végletekig fokozni a feszültséget, és nagy izgalommal várjuk, melyik szereplő keveredik ki győztesen ebből a macska-egér harcból. Igazi jutalomjáték és kiugrási lehetőség volt ez a főszereplő, Terence Stamp számára, akit később nem véletlenül választott filmjeibe Fellini és Pasolini, majd láthattuk utána kultikus filmekben (pl. Superman I-II., Csillagok háborúja I., Tőzsdecápák, Törvényszéki héják, Valkűr).
(Gerner András)

Nyitott Műterem (Pécs, Jókai tér 2.)
vetítés: 2020. augusztus 3., 20.00
bevezeti: Gerner András

A filmklub támogatója: Nemzeti Kulturális Alap